Sagan om Påskharen

Hej!

Brukar det komma någon Påskhare till dig och lägga Påskägg? I så fall kanske du någon gång har funderat över varför det kommer en HARE just på PÅSKEN? Och kanske har du också undrat över hur det kommer sig att en HARE kan lägga ÄGG? Harar kan väl inte lägga ägg heller?

Jo faktiskt kan just Påskharen lägga ägg, men inga andra harar kan göra det, och hur det kommer sig ska jag berätta om i den här lilla sagan som faktiskt är nästan sann. Lyssna så får du höra hur det kommer sig.

 

Sagan om Påskharen.

 

Det var en gång för länge, länge sedan i ett land som heter Grekland. Där bodde en väldigt klok man som hette Ptolemaios, ja han hette faktiskt så, Ptolemaios. Han kunde massa saker och kunde räkna ut ännu fler. Speciellt var han duktig på alla stjärnor som finns på himlen. Han visste namnet på nästan allihop. Och du ska veta att det är väldigt många stjärnor på himlen.

 

En kväll satt Ptolemaios på en bänk tillsammans med sina två kompisar och tittade på stjärnorna och pratade. Det här var vid påsktid och många barn i Grekland hade just fått sina påskägg. Ptolemaios kompisar frågade då.

 

”Tycker inte du som är så klok att det är konstigt att det varje år kommer en hare och lägger påskägg till barnen?”

 

”Nej då” sa Ptolemaios, ”det är inte alls så konstigt”.

 

”Men snälla Ptolemaios, kan du inte förklara för oss då hur det kommer sig att en hare kommer varje Påsk och lägger påskägg till barnen. Och hur det kommer sig att en hare kan lägga ägg”.

 

”Jo, det kan jag visst göra” sa Ptolomaios, och så började han berätta.

 

En gång för länge sedan bodde det i Grekland en pojke som hette Orion. Hans pappa var självaste havsguden Neptunus och hans mamma hette Euryale och var en s.k. nymf. Nymfer är väldigt söta.

 

Orion växte upp och blev en stor, stark och vacker pojke. Men bara för att han var så stor, stark och vacker blev han mallig också, och det är ju inte så bra. Mallig skall man ju inte vara. Eller hur?

 

Men Orion var mallig och han gick omkring och skröt över att han var världens bästa jägare. Han kunde jaga alla jordens djur sa han. Och när hans kompisar inte trodde honom sa han att nu skulle han visa dem. Han skulle jaga och döda alla djur på hela jorden. Då tyckte alla att Orion inte var så snäll utan ganska dum som sa så.

 

Men Orion gav sig av för att jaga alla jordens djur. Med sig hade han sina två hundar som hette Stora Hunden och Lilla Hunden. En dag kom han fram till ett fågelbo som en liten fågel hade byggt. Där hade den lilla fågeln också lagt sina ägg. Den dumma Orion trampade då sönder boet och alla äggen och sa att nu skulle han också döda den lilla fågeln.

 

”Hjälp, hjälp” ropade då den lilla fågeln. Vårens gudinna som hette Ostara hörde den lilla fågelns rop på hjälp och kom springande för att rädda den. ”Nu förvandlar jag dig till en hare så att du kan springa ifrån den elake Orion” sa Ostara och så förvandlade hon den lilla fågeln till en hare. Haren satte full fart så att Orion inte hann ifatt den, och på så sätt klarade sig fågeln som nu blivit till en hare tack vare den snälla gudinnan Ostara.

 

Nu blev Orion jättearg och bestämde sig för att jaga en oxe istället. Oxen ägdes av Plejaderna. Plejaderna var sju stycken systrar som hade en pappa som var en stor man och hette Atlas. Men när Orion kom farande för att jaga oxen sprang haren – som ju egentligen var en fågel – fram och retade Orions bägge hundar som hette – ja, kommer du ihåg vad Orions hundar hette? Just det, Stora och Lilla hunden hette de.

 

När haren retade Orions hundar sprang de fram och tillbaka framför Orion så att han snubblade på hundarna, och så kunde oxen springa iväg och klarade sig från den dumma Orion. På så sätt hade också haren räddat ett annat djur, precis som Ostara hade räddat henne.

 

Men så en dag frågade haren sin vän, gudinnan Ostara. ”Nu när jag är en hare kan jag ju inte lägga några ägg. Det är jag ganska ledsen för. Jag tyckte det var så kul att kunna lägga ägg”.

 

”Då ska jag ordna det så att du ska kunna lägga ägg, fastän du är en hare. En gång om året – då det är Påsk – ska du kunna lägga jättefina ägg. Det ska vara dom finaste ägg som finns och dom skall kallas Påskägg. I dom ska det finnas massa olika godsaker som choklad och karameller. Och dom äggen som du lägger ska du ge till alla snälla barn i hela världen”.

 

Då blev haren jätteglad, och sen den dagen har hon lagt massor med Påskägg varje Påsk. Och om du har varit snäll kanske du också har fått ett av harens Påskägg. Och så slutade Ptolemaios sin berättelse.

 

”Det var en fin historia” sa Ptolemaios kompisar, ”men hur ska vi kunna veta att den är sann?”

 

”Jo det ska jag berätta för er” sa Ptolemaios. ”När Orion, Stora och Lilla Hunden, Haren, Oxen och alla andra så småningom blev gamla och dog, då kom dom till himlen och blev stjärnor. Om ni tittar upp på himlen nu i natt kan ni se den store jägaren Orion, som nu har blivit snäll igen och inte så mallig längre, och vid hans fötter ligger hans bägge hundar Stora och Lilla Hunden. Bredvid Orion kan ni se Oxen. Han har ett stort rött öga som kallas Aldebaran som är en av himlens finaste stjärnor, för den stjärnan är röd. Och bredvid allihopa kan ni se haren som sitter där och är jätteglad för att hon kan lägga fina påskägg till barnen varje Påsk”.

 

”O vad det var spännande att höra sagan om Påskharen” sa Ptolemaios kompisar, och så gick var och en hem till sig för att sova och kanske drömma om alla stjärnorna på himlen.

 

Och om du vill kan du också gå ut någon kväll när det är mörkt och det inte är några moln på himlen och titta på stjärnorna. Då kan du också se Påskharen och alla hennes kompisar, Oxen, Orion, Stora och Lilla Hunden, Plejaderna och alla andra. Och kan du inte hitta dom på himlen kan du be mamma eller pappa att peka ut dom för dig.

 

Och om du nån gång undrar varför Påsk heter ”Easter” på engelska och ”Ostern” på tyska så ska du veta att de namnen kommer från Harens bästa vän, vårens gudinna Ostara.

 

Snipp, snapp snut, nu är sagan slut.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *