Steelband – konsert i Port of Spain, Trinidad

 

 

I dag lördag är det en vecka sedan vi kom hit till Chaguramas för att göra Pingisen redo för en ny seglingssäsong. Under denna vecka har vi bland annat träffat vår seglarkompis och partyloppa Susie,ett par gånger och då nämnt att det vore kul att höra och se en steelband orkester igen. Susie vet som regel vad som är på gång och är mycket driftig och har världens partykondis. Så när vi satt oss till bords för det traditionella skandinaviska räkpartyt på Power Boat, en annan marina här i Chaguramas, så berättar Susie att hon har skaffat biljetter till en steelband-konsert inne i Port of Spain i kväll. Vi blir först förvånade men sedan skrattar vi bara, typiskt Susie. Vi äter våra räkor och dricker ett glas vin på rekordtid. Sedan bär det av in till stan i Susies hyrbil.

Då klädkoden här på Trinidad är lite ”finare kläder” för den här sortens evenemang så måste vi först byta om från shortsen. Susie kör oss till vårt hotell, snabbt ombyte till långbyxor för Hjalles del och klänning för Brittis. Sedan fortsätter vi i samma rivande tempo in till Trinidads huvudstad Port of Spain. Som tur är har Susie tillbringat 10 orkansäsonger här på Trinidad så hon hittar elegant till Queens Hall som är en vacker teaterbyggnad från 1959. Vi är mycket glada för att vi har klätt om, trinidianerna är elegant klädda i vackra, kläder. Vi kommer in genom entrédörrarna i samma ögonblick som nationalsången spelas. Alla stannar på stället och står blickstilla tills hymnen är färdigspelad.

Första delen av konserten är en hyllning till Trinidad och Tobagos 50 år som självständig nation. Landet fick sin självständighet 1962 efter 160 år som brittisk koloni. På scenen får vi se en fantastisk steelband-orkester, en stor kör och flera grupper med duktiga dansare.

Andra delen av konserten är en härlig julkonsert. Pan-instrumentens mjuka toner passar väl för de vackra julsångerna av vilka de flesta är desamma som vi brukat lyssna till i Sverige. Vi är de enda vita i publiken och alla hälsar vänligt på oss och tycker det är roligt att vi hittat hit.

Det var en jättefin upplevelse och vi är så glada att Susie hade fixat detta. Om ni har lust kan ni se en liten del av julkonserten på nedanstående video som Brittis spelade in i smyg.

Nytt projekt from Britt-Marie Schibbye on Vimeo.

2 thoughts on “Steelband – konsert i Port of Spain, Trinidad

  1. Underbart! Hon är full av överraskningar, den goda Susie. Varför blir man inte förvånad? Härlig upplevelse ni fick! Trinidad har nog de bästa steelbanden i hela Karibien. Eller kanske t o m världen? Kram B&H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *