Världshistoria i mikroformat

Vi har nu varit i Brasilien i nästan 4 månader. Det har varit en fantastisk tid. Vi har upplevt och sett mycket och träffat många trevliga, vänliga brasilianare. Men då och då har vi känt att det finns något under ytan som vi ännu inte kunnat ta till oss. Något som vi har sett eller upplevt men ännu inte kunnat förstå. Något som gjort att vi aldrig känt oss lurade, hotade eller obehagliga till mods. Ibland har vi tittat på varandra och undrat vad det är som vi har missat, något som vi så gärna skulle vilja se och förstå.

 

Och så en kväll kommer vi på det. Vi sitter i båten och går igenom våra bilder från Cap Verde och Brasilien. Och där på bilderna ser vi svaret på vår undran. På var och varannan bild kan vi se det. Hur har vi kunnat missa att lägga märke till det tidigare? Detta måste vara världshistoria i mikroformat.

 

Vi tittar på några foton vi tagit i stadsmiljö. Där finns den i skyltfönstren – för det mesta lite i skymundan – men den finns där. Vi tittar på några foton av människor vi mött. Där finns den också, på flera t-shirts. Vi tittar på bilderna från Karnevalen.

Till och med på de enorma ”Trio Electricos” – karnevalekipagen som är prydda med braskande reklam och namnen på artisterna och banden som uppträder – finns den. På de mest oväntade ställen finns den, bilden.

 

Det är en bild av en man som tryckts upp på affischer och kläder. Och vid bilden står en text:

 

”Sharing a dream”

 

Vad bilden och texten säger är att man vill dela sin dröm med denne mans dröm. Man identifierar sig med denne man och vill bli delaktig i hans dröm. För denne mans dröm har blivit verklighet. Han har blivit världens mäktigaste man, trots att han är färgad. Han har blivit USA:s president, Barak Obama.

 

Vi frågar oss, har det någonsin tidigare hänt att enkla, fattiga människor i Afrika och Sydamerika stolt har satt upp bilder på en nyvald president i USA? Har det någonsin tidigare hänt att dessa människor stolt klätt sig i kläder med en bild av USA:s president på bröstet. USA har över en natt i dessa människors ögon förvandlats från en mäktig, rik, självgod, brutal stormakt till en nation som man sympatiserar med, en nation som har visat att i detta land går det att förverkliga drömmar.

 

I stället för att beklaga sin fattigdom och försöka lösa sin situation med våld eller kriminalitet känner vi att människorna här mu vill vara med och bygga en nation tillsammans med andra människor som också vill förverkliga sina drömmar. Må de lyckas förverkliga sina drömmar! Detta är världshistoria i mikroformat. Vi är lyckliga att vi upptäckt och fått uppleva detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *