Sverigebesök och 1 vecka i New York

Med ”Pingisen” vid sin boj på Bermuda tillbringar vi två veckor i Sverige för att träffa familj och vänner. Om man skall nämna något om långseglarlivets baksidor så är det längtan efter att träffa sina nära och kära hemma i Sverige. Desto lyckligare blir man då man kommer hem och får krama om alla.

Lotta och Nicke med Gustav, Hedvig och Beata tar oss på en båttur från Lidingö till en härlig lunch på mysiga Bockholmens Krog i huset som Oscar II lät bygga till en av sina älskarinnor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Micke och Janna med Ludvig och Harald bjuder på middag hemma hos sig och när vi efteråt spelar Åsna så vinner Hjalle för en gångs skull över Åsne-mästaren Ludvig.

 

Ludvig med en jättelik Batman

 

 

 

 

Harald tittar uppskattande på MM-mannen, den är nämligen full av goda MM-karameller

 

 

Hjalle får också förmånen att hämta lilla Sigrid från dagis flera gånger när Cissi och Carl- Johan är på jobbet.

 

 

 

 

 

 

Sista dagen innan vi skall flyga tillbaka till ”Pingisen” är vi på middag hos Jojje och Lotten med dom gulliga tjejerna Matilda och Molly.

 

 

 

 

 

 

Kim och Anna med Molly och nyfödda Lilly tar som vanligt emot oss med stor gästfrihet precis som Brittis mamma Mary.

 

 

 

 

Brittis och Molly har en hel dag i stan, där de besöker Leksakslandet, leker i Humlegården och äter den nästan obligatoriska McDonalds lunchen.

 

 

 

På anrika Karlbergs Slott har Hjalles kadettkurs ordnat en 2-dagars återträff med ett innehållsrikt program och en riktig officersmiddag med många härliga lumparhistorier. Några dagar ute på Vättersö hinns också med inklusive en god lunch hos kompisen Hans Hargbäck i nyinköpt hus på Ljusterö och ett besök hos Saint Marten kompisarna PG och Margareta i deras nya sommarparadis, också på Ljusterö. Vår punsch-orden avhåller en superb middag hos Anders och Margareta i deras sommarhus på Östra Lagnö och atlantseglarkompisen Thomas med hustru Barbro bjuder på lunch hemma hos sig. Gamle vännen Håkan Fäldt fyller jämnt och bjuder på ett makalöst kalas i Malmö Börshus. Och som inte allt detta vore nog ser vi till att Kungliga Skatteverket får sina ifyllda blanketter. Ett ganska fullspäckat program får man säga

Men nu är det dags för en vecka i New York för att träffa Maria, Nik och lilla Storm. Brittis reser 2 dagar före Hjalle men just den dagen är SAS flyg till New York 6 timmar försenat p.g.a. vulkanen på Island. SAS bjuder på en lunchkupong på 150 kronor men ni som vet hur dyrt det är att äta på Arlanda inser säkert att man får lägga ut en slant själv om man skall få något vettigt att äta. Swedavia ser till att alla resenärer får två timmars gratis Internet, alltid något.

I SAS Ecomomy Extra reser man lite bekvämare och med några bra filmer och en tupplur är man snart framme i New York. Nik har ordnat ett fint rum på Warvick Hotell ( 57:e gatan, 6 Avenyn). Det är härligt att återse den lilla familjen, Storm är lika glad och busig som vanligt. Med de erfarna New York besökarna som guider bär det av med stormsteg ner mot den upplysta Time Square och vidare in på en sidogata till en trevlig kinesrestaurang. Efter en god måltid och en massa snack så är det dags för en jetleggad Brittis att säga God Natt.

Strax efter sju nästa morgon promenerar vi i väg till Madison Square Garden för att besöka lekparken där. Där träffar vi flera morgonpigga föräldrar, eller är det kanske snarare morgonpigga barn. Överallt i New York hittar man platser med bord och stolar där man kan njuta medhavd mat och dryck. Det är gott om butiker eller ”Delis” som säljer goda mackor,

 så vi njuter av en lite annorlunda frukost på Madison Square,där vi kan beundra den märkliga, trekantiga Flatiron Building, ”Strykjärnshuset”. Det byggdes 1902 och var en av de första med stålstomme och inledde därmed skyskrapornas era. Vi fortsätter med mer promenader, mysig sushi lunch i Central Park och lite shopping.

 

 

 

 

Nästa dag har Nik och Maria bokat en hyrbil då vi skall ta oss till Woodbury Common, en stor outlet i New Jersey. Det är inte vilken hyrbil som helst utan en röd Mustang cabriolet. På färden till New Jersey sitter Brittis och Storm i baksätet, håret flyger runt öronen och ner i ansiktet, men det är otroligt mysigt. Även Storm verkar gilla det heltskarpt.

 

Woodbury Common är ett stort område, det gäller att komma dit lite förberedd. Maria har därför kollat på Internet och anmält sig som vip-kund. Det krävs inget speciellt för att bli vip-kund och man får ett stort antal rabattkuponger på nätet och en speciell bok som man hämtar på outletens informationscenter. Maria och Nik bor i Benin i Västafrika där det inte finns så mycket att köpa, så de har ett stort shoppingbehov. Brittis handlar en del hon också. Det gäller att klara av så mycket av shoppingen som möjligt innan Hjalle kommer, han är som de flesta killar inte så road av att gå ut och handla, om det inte gäller grejor till båten förstås.

Tillbaks i New York åker vi en sväng runt hela Manhattan i den fina cabben, otroligt kul.

 

 

 

Under veckan utvecklar vi snart en morgonrutin. Brittis och Storm går iväg vid halv åttatiden för att först gå en runda i Central Park vilken avslutas med ett par timmar på en jättefin lekplats. I Central Park händer det alltid något, olika lopp, basebollträning, arrangemang för olika välgörande ändamål

 och på fredagsmorgonen ”God Morning America” konsert. Storm och Brittis får uppleva en riktig Country and Western session. Man är mer än välkommen som åskådare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dag tar vi färjan från Manhattan till Staten Island. Från färjan har man fin utsikt mot Manhattans skyline och Frihetsgudinnan. När vi kommer i land skall vi försöka hitta ett mysigt ställe att äta lunch, men på något vis måste vi ha valt fel väg och hamnar istället bland stora hamnmagasin. Så småningom efter en lång promenad lyckas vi dock hitta ett ställe. Bättre lunch har vi ätit men vi har trevligt och Storm kan springa omkring och busa bland borden.

 

Väl tillbaka på Manhattan går vi uppför Wall Street till området som kallas Ground Zero där World Trade Center stod innan den 9 september 2001.

Medan Hjalle går runt och betraktar alla aktiviteter runt denna historiska plats, besöker St Pauls Chapel där bl.a. några av alla 1000-tals nallebjörnar som samlades in till de anhöriga till offren för terrorattacken finns utställda, så passar Brittis på att smita iväg för att shoppa lite. Vi tar tunnelbanan tillbaka till hotellet.

 

När vi kommer upp från tunnelbanan föreslår Hjalle en öl och vi går in på en irländsk pub, Brittis vill sitta nära utgången där det finns lite dagsljus men Hjalle vill absolut gå längre in i lokalen. Plötsligt får Brittis se några hon tycker hon känner igen, är det inte Bosse och Helen från ”Seaqwest” som sitter där. Nej, det kan inte vara möjligt, hon tror inte sina ögon. Hjalle ler lite i bakgrunden, han har haft telefonkontakt med Bosse och stämt träff här men inte sagt något till Brittis. Det är kul med lite överraskningar då och då. Det blir ett kul återseende och dagen avslutas med en god middag i Little Italy.

Naturligtvis blir det ett besök på Empire State Building som är ett slags måste när man är i New York. Det är fascinerande att stå här uppe på taket och titta ut över Manhattan. Det är onekligen en fantastisk skyline. Härifrån kan man också se alla trädgårdar som anlagts på taken av vissa hus, små oaser högt över gatorna nedanför.

 

 

 

 

 

 

Planetariet vid Central Park blir nästa utflyktsmål, men vi måste erkänna att det blir lite av en besvikelse. Vi har upplevt betydligt bättre ställen där man kan lära sig mer om universum och alla stjärnor och planeter, inte minst i verkligheten från ”Pingisens” sittbrunn under klara, månlösa nätter på havet.

Vi tar nu en promenad genom bostadskvarteren på västra Manhattan ner till 79:th Street Boat Basin, en marina på Hudson River. Vi är bjudna på middag hos Bosse och Helene. ”Seaqwest” ligger förtöjd vid en boj i den kraftiga strömmen ute i floden. Bosse hämtar oss med jollen och han har mycket omtänksamt tagit med sig en regnponcho till Brittis då det stänker rejält i den gropiga sjön.

Ombord på ”Seaqwest” bjuds det på jättemysig dip till goda nachos och sedan grillmästarkött, Bosse är en mästare på att grilla och har till och med skrivit en bok om grillandets konst. Vi har en otroligt trevlig kväll och det känns stort att sitta ombord på ”Seaqwest” i Hudson River med utsikt mot Manhattan.

 

 

 

 

Vi hittar en West Marine butik här på Manhattan. West Marine är den stora affärskedjan i USA som säljer båttillbehör av alla slag. Hit var det inga problem att få med sig Hjalle för lite shopping och vi köper en ny handburen VHF-radio med alla amerikanska kanaler. I USA sänder man kontinuerliga väderrapporter på vissa kanaler så en sådan apparat kommer vi ha stor nytta av när vi kommer hit med båten. För nu är det dags att ta farväl av ungdomarna. Vi skall flyga tillbaka till ”Pingisen” som förhoppningsvis haft det bra vid sin boj på Bermuda medan vi varit borta.

Storm letar efter den perfekta bollen

 

 

 

 

 

Storm gillar att äta själv

Mormor och Storm

Maria och Storm i Central Park

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *