1:a advent på Grenada

Vi firar 1:advent på Grenada. Egentligen har vi tänkt att bara stanna 1 eller 2 nätter på Grenada, men på seglingen upp från Trinidad upptäckte vi att dieseltanken läckte. Ytterligare en liten utmaning. Vi bestämmer oss då för att gå in till Port Louis Marina som ligger i Grenadas huvudstad St Georges. Detta är en mycket trevlig, ny marina där det är nära till både skeppshandel och supermarket.

När vi kommer in i marinan ser vi två svenskflaggade båtar Septima och Xavita. Vi blir inbjudna på 1:a adventsglögg hos Birgitta och Johan på Xavita tillsammans med Jaja och Claes på Septima, jättekul eftersom vi faktiskt glömt bort att det är 1:a advent.

Det visar sig vara hemlagad glögg på rödvin och glöggkryddor från Sverige och till detta serveras både Annas pepparkakor och en lokal variant som påminner om ingefärskakor. Vi har en trevlig pratstund i sittbrunnen där vi summerar de senaste årens seglingsäventyr innan vi går vidare till en lokal restaurang som ligger precis utanför marinan.

Restaurangen heter Patricks och här får man ingen meny utan man äter det man blir serverad. Restaurangen är liten och de två borden står utanför det lilla huset på en trivsam, inhägnad gård. Claes har bokat bord, han och Jaja har varit här tidigare, så vi blir väl mottagna när vi kommer dit. Servitrisen är mycket bestämd med hur allt skall gå till. Skönt att slippa välja själv för en gångs skull. Först serveras en jättegod soppa med det välklingande namnet Callaloo soup.

Sedan bärs det in den ena rätten efter den andra, totalt kan vi räkna till sexton rätter. Vi begriper inte hur alla fat ska få plats på bordet, men den flinka servitrisen ordnar även detta.

Kvällen är ljum på ett mycket behagligt vis och vi njuter i fulla drag av den goda maten och det trevliga sällskapet. Vi har bara lite svårt att förstå att det är 1:a advent.

På Patricks kan man inte betala med kort utan här gäller bara kontanter. Vi har inte hunnit ta ut någre EC-dollars (East Caribbean dollars)  som används på alla öar i Karibien utom de franska, så vi får låna av Claes. Tillsammans med räkningen får vi var sitt glas lokalt producerad rom. Puh, den var så stark så ingen kunde dricka upp. En härligt annorlunda 1:a advent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *