En söndag på St Martin

 Idag är det den tredje februari och vi sätter oss i bilen tillsammans med våra vänner Anna-Karin och Håkan och handlar på Leaderprice i Hope Estate på norra St Martin. Det är dags att påbörja provianteringen inför ett par veckors segling till BVI(British Virgin Islands), de amerikanska jungfruöarna och kanske Puerto Rico. Med en fullastad bil med vatten, vin och konserver beger vi oss så till Grand Case, restaurangbyn. Husen längs huvudgatan i Grand Case består till 90% av restauranger, resten är gallerier eller souvenirshopar. De flesta restaurangerna här är riktiga gourmetställen med priser därefter.

Men på restauranggatan finns också sex stycken Lolos, barbequeställen som är mycket rimliga i pris och där 1€ = 1 USD, så då kan ni kanske gissa i vilken valuta man vill betala. Vi väljer den Lolo som ligger närmast vattnet så att vi kan njuta av havsutsikten.

Vi har tur som kommer lite sent, för på söndagar är här fullt och då är det svårt att få ett bra bord. Det ligger många båtar ankrade i viken utanför och havet är härligt turkosblått. Vi beställer färserad krabba, räkspett och revbenspjäll som sköljs ner med vin och öl, Notan blir mycket rimlig, 25 USD per par.

 

 

 

 

 

 

Efter lunchen strosar vi längs huvudgatan och besöker några gallerier, de blir så glada för besök och snackar gärna om sin konst.

 

 

 

 

 

Vi åker tillbaks till Marigot och ser att gatorna är avspärrade, ja visst, det är ju idag som karnevalen börjar.

Det är barnens karnevalsdag idag och det är så kul att se dom underbara ungarna som tidvis dansar med glöd men ibland blir upptagna av något annat som gjör att de glömmer att det är karneval.

 

Barnen är otroligt fint sminkade och låter sig gärna fotograferas. Här finns öns alla skolor representerade och varje skola har sitt tema. Ett tema är bin och bikupor, ett annat är blommor och trädgård, ett tredje är havet med fiskar och delfiner etc. Volymen på högtalarna är enormt hög men samtidigt mycket medryckande. Vi själva går runt och smådansar medan vi beundrar alla glada och söta barn.

 

 

Mitt i kortegen kommer en barvagn som delar ut gratis CocaCola och öl. Naturligtvis passar vi på att svalka oss med en kall öl innan vi beger oss hemåt efter ännu en härlig söndag på St Martin.

Om ni vill se lite av karnevalen så titta på filmen nedan.

 

Barnkarneval på SXM from Britt-Marie Schibbye on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *