På cykel i New York

Nu när våra hopfällbara Brompton cyklar är nyservade är de jättehärliga att cykla på, rena drömmen faktiskt. Med våra tre växlar tar vi oss både uppför backarna och kan sätta full fart när det planar ut igen. Vi har länge haft en dröm om att cykla i New York och speciellt i Central Park. Så dagen efter vi kommit fram till Port Washington, som ligger 45 minuter med tåg från New York, cyklar vi till stationen för att förverkliga drömmen. Man får gärna ha med hopfällbara cyklar på tåget.

Vi kommer fram till Penn Station och tar oss uppför rulltrapporna. Folk tittar nyfiket på de underliga apparaterna vi har med oss. Vi kommer ut på 7:e avenyn och börjar cykla upp mot Central Park. Bilarna verkar inte gilla cyklister så det är ett evigt tutande. Men det är inte så långt till Central Park så vi kan stå ut med det och vi vinkar glatt åt alla stressade chaufförer. Det är söndag och i parken är det en enda stor folkfest, här promeneras det, joggas, cyklas eller åks ”roller blades” eller hästdroska. På gräsmattorna har man dukat upp för picknick eller också spelar man fotboll, rugby, baseball och andra sporter. Det finns så mycket att se på.

Men att cykla är nog det bästa sättet att ta sig runt i parken. Cykelslingan som går runt stora delar i parken är mycket välgjord. I uppförsbackarna finns det en “slow” fil och en ”fast” fil för de som har lite bråttom. Vi cyklar och njuter av det fina vädret. Vi stannar till vid Jackline Kennedy Onassis Reservoir, en stor damm eller kanske ska man säga en liten sjö. På stigen runt sjön är det bara joggare och promenerande människor för cyklar är inte tillåtna. Vi fortsätter runt i parken och stannar till för att lyssna på en parkguide. Han berättar att sedan man öppnade den här cykelslingan så har antalet sålda cyklar i New York ökat betydligt. CitiBank har ordnat med hyrcyklar och cykelställ runt om i stan, det kostar 10 dollar att hyra en cykel för en dag. Sedan kan du lämna cykeln i ett annat cykelställ om du vill. Det är korta avstånd mellan de olika ställen så det är inget problem.

Efter den härliga cykelturen i Central Park är vi hungriga. Vi kommer ihåg vårt besök I New York för drygt 2 år sedan då vi hälsade på vännerna Helen och Bosse på Seaqwest som då låg i Boat Bassin på 79:e gatan. Där ligger en mysig restaurang. Sagt och gjort, vi cyklar dit, fin cykelväg på 79:e gatan ner mot Hudson River. Vi får ett fint bord med utsikt över marinan, en öl och en macka och så är vi redo för den fortsatta cykelturen.

Nedanför restaurangen går det en cykelväg längs vattnet som kan ta oss runt hela Manhattan. Vi cyklar söderut mot Lower Manhattan och ser hela tiden den nya byggnaden Freedom Tower som skall ersätta de två skyskraporna som störtade samman 9/11. Den är nästan färdig och det är en imponerande och vacker byggnad som kan ses på långt håll.

På vägen passerar vi det spännande sjöfartsmuseet med den imponerande fullriggaren Peking och det mäktiga hangarfartyget Intrepid. Vid Pier 17 har man riggat upp en märklig anordning för att lära folk cirkuskonster med trapets. Folk står i kö för att svinga sig ut i en trapets, slå en frivolt i luften och sedan försöka fånga an annan trapets. De flesta hamnar i skyddsnätet nedanför men vi har ingen lust att stå i kö så vi fortsätter

Vi fortsätter ner mot Battery Park. Här ligger det gamla fortet som försvarade inloppet till Hudson River och härifrån går färjorna till Ellis Island. Om man vill besöka toppen av Frihetsgudinnan måste man boka två månader i förväg och immigrationsmuseet är stängt. Så vi fortsätter upp längs East Lower Manhattan, kollar de berömda broarna över East River och kommer så småningom fram till 34:e gatan. Här lämnar vi cykelvägen längs stranden och ger oss av rätt in i stan. Efter att ha kunnat cykla i lugn och ro är vi tillbaks där vi började, många bilar tutar på oss och vi undrar vad de vill uppnå med det. När de väl kört om oss trycker de gasen i botten och tvärbromsar vid nästa rödljus och när vi cyklar förbi dem igen ler vi uppmuntrande mot dem. Allt går dock bra och snart är vi tillbaka på Penn Station. På tåget tillbaka till Port Washington och vår kära Flying Penguin pratar vi om dagens fantastiska upplevelse, att cykla i New York, i Central Park och bland Manhattans skyskrapor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *