Divali Festival

I går den 13.e november firades den hinduistiska högtiden Divali här på Trinidad. Då vi den här gången var på Trinidad då Dival skulle firas bestämde vi att åka med Jesse James till en by i inlandet som heter Felicity. Jesse James är en kille som hämtar vid flygplatsen och ordnar inköpsturer och utflykter för oss seglare här i Chaguramas. En driftig och mycket trevlig kille som alla känner. Vi var drygt 60 personer som bussades till Felicity. Vi återsåg gamla bekanta och fick några nya. Det var jättekul att bland annat träffa Susie på Spirited Lady igen.

Indo-Trinadians utgör landets största etniska grupp (cirka 40%). De är främst ättlingar till de indier som kom hit för att ta över slavarnas jobb på sockerplantagerna när slaveriet förbjöds. Hälften av dessa konverterade till kristendomen medan den andra hälften vidhöll sina ursprungliga religioner. Divali är den hinduiska Ljusfestivalen och firas på den mörkaste natten på hela året. Divali symboliserar ljusets seger över mörkret, det godas seger över det onda och kunskap över okunnighet. Divali innefaller någon gången mellan mitten på oktober och mitten på november och är en officiell  helgdag här i Trinidad och Tobago.

Divali är för hinduer en av de viktigaste högtiderna under året och firas i familjerna genom att utföra traditionella aktiviteter tillsammans i sina hem. Namnet “Divali”, vilket betyder “raden av lampor” . Man tänder små lerkärl fyllda med olja för att beteckna en triumf för det goda över det onda. Dessa oljelampor hålls tända under natten och husen städas för att gudinnan Lakshmi skall känna sig välkommen. Man smäller smällare för att driva bort onda andar. Under Divali sätter man på sig sina finaste kläder och man delar ut godis och snacks till familjemedlemmar och vänner. även vi fick små påsar med godis i när vi promenerade på gatan.

När vi kommer till Felicity håller människorna på att förbereda kvällen med att ta fram sina oljelampor och kolla sina elektriska ljusinstallationer. Vi börjar vårt besök i templet där man först måste ta av sig skorna innan man får gå in. En indisk man berättar om Dival men tyvärr har han micken nästan inne i munnen så det blir ett förfärligt eko så vi har svårt att förstå vad han säger.

Många av besökarna i templet som bor på Trinidad var klädda i mycket vackra kläder i underbara färger.

 

 

Dans Divali

Divali festival den 13 november på Trinidad from Britt-Marie Schibbye on Vimeo.

Vi får se väldigt fina indiska danser som framförs av unga flickor i sina traditionella kläder. Det var myckat vackert och spännande att se.

 

 

 

Ett trumband uppträdde också i templet, men de spelade så högt att flera mammor tog ut sina barn och flera vuxna satt och höll för sina öron.

 

 

Efter en timma i templet gick vi tillsammans med Susie och några andra seglare runt på gatorna och tittade på alla ljusen och hälsade på invånarna.

Alla hus hade dessa små oljelampor och ngra också enorma ljusfigurer av vilka många föreställde djur. Allt andas frid och vi fick ta emot små plastpåsar med kakor i. Alla nickade vänligt och önskade ”Happy Divali”.

Kvällen avslutades med en vegetarisk måltid serverad på bananblad. Det var väldigt gott och rikligt.

På hemvägen åkte vi genom stora delar av staden. Det var mäktigt att se alla ljusen och på många ställen sköt man iväg fyrverkerier. Människorna satt i stolar på trottoaren med sina tända lyktor omkring sig och här och var hördes indisk musik på hög volym. Det var en kväll full av intryck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *