Vi firar en 14-åring

Den 28 december är det Gustavs födelsedag, han blir 14 år. Hjalle och Brittis har i god tid bokat något alldeles speciellt för att fira födelsedagsbarnet, en dag på Loterie Farm.

Mitt på St Martin, på sluttningen av öns högsta berg Pic Paradis, finns det något som heter Loterie Farm. Det är en plats som från början var en sockerplantage men som är nerlagd sedan många, många år. På Loterie Farms egen hemsida berättas om en engelsman vid namn Richard Bailey som vann rättigheterna att etablera en sockerplantage här på ett lotteri, därav namnet. Efter den beryktade orkanen Luis, som var en kategory 4 orkan, och som drabbade St Martin väldigt hårt i september 1995, så kom B J Welsch till detta ställe och såg hur orkanen hade förstört skogen. Han bestämde då att här skall naturen få regera. Att återuppliva och försköna miljön utan att störa den naturliga ordningen, det var hans mål . Vi kan bara konstatera att han verkligen lyckats.

Nu är det ett vackert ställe som ligger i en fantatstisk miljö, här finns en härlig pool som kallas Sea Lounge, en Tree Lounge som är en bar inbyggd mellan palmerna, en mycket bra restaurang, något som kallas Flyzone och så många spännande vandingsleder upp genom regnskogen.

Flyzone är en jätteanläggning som byggd med wirar som spänts upp mellan träden. Med hjälp av en sele med ett block i änden som man kopplar fast i wiren flyger man mellan trädtopparna. På ena handen har man en tjock handske som man använder för att bromsa mot wiren när man kommer farande mot trädet där wiren slutar. Däremellan klättrar man uppför på hängbroar av allehanda slag, går på lina och balanserar på stockar som hängts upp mellan träden. Hela tiden är man högt över marken. För säkerhets skull har man en livsele kopplad till wirarna om man skulle tappa balansen. I skogen växer också en mängd stora mangoträd och frukterna som fallit till marken får man gärna plocka.

Inför Gustavs födelsedag hade vi även bokat en s.k. cabana i SealLoungen. En cabana är ett tälthus som står på pålar över marken med sköna soffor och mjuka kuddar och dynor och med ett stort bord i mitten. Ett flertal cabanas ligger runt poolen med sina vattenfall och vackra växter. Här kan man i lugn och ro avnjuta den sköna miljön

 

 

 

 

 

Hit kommer vi på förmiddagen och efter någon   timme i poolen så är det dags för champagne. Det ingår en flaska champagne när man hyr en cabanna. Vi skålar, hurrar och sjunger för födelsedagsbarnet Gustav. Sedan beställer vi in ett stort antal tapas som vi äter i vår cabanna, allt smakar jättegott.

Nu är det dags för dagens äventyr, Hjalle och barnbarnen skall åka Flyzone. Lotta passar på ett få massage medan gänget är ute på sitt flygande äventyr som noggrant dokumenteras av pappa Nicke som kutar runt på marken med kameran i högsta hugg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en dryg timme uppe bland träkronorna kommer alla välbehållna men trötta tillbaka till vår cabana och kan kasta sig i poolen för ett svalkande och avkopplande bad. Nog var det ett äventyr alltid. Dagen avslutas hemma i lägenheten med en middag enligt Gustavs önskemål, en härlig biff med klyftpotatis och bearnaisesås.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *