Vi firar vännen PG Nilson, The Swedish Lion

Nu är det dags för PG att fira sin 70-årsdag. Den infaller den 21 december och skall enligt hans egna planer ske i någorlunda ordnade former i Fort Lauderdale tillsammans med familjen bestående av hustru Margareta, sonen Håkan och barnbarnen Isak och Ima. Sedan ska man åka på kryssning en vecka till Jamaica, Cayman Islands och Key West. Den 20:e skall P-G och Margareta anlända till fort Lauderdale med flyg från St Martin.

PG är en mycket god vän som bor granne med oss på St Martin och dessutom nästan granne med oss i Sverige. Han har ett sommarhus på Ljusterö och vi vårt på Vättersö, inte särskilt långt ifrån varandra således. Till yttermera visso är vi också gamla jobbarkompisar. Det är klart att vi inte tänker missa tillfället att fira honom på något sätt.

Vi har därför sett till att vi är i Fort Lauderdale när de kommer dit. Vi har tänkt att det ska bli en överraskning för PG att vi dyker upp. Men hur skall vi kunna hålla våra planer hemliga? PG håller koll på allt så det gäller att på något sätt runda honom. Vi löser detta genom att all kommunikation sker med gulliga Cecilia på St Martin. Hon tar reda på alla nödvändiga detaljer och vidarebefordrar dem till oss. Det blir flera mail fram och tillbaka innan vi har alla planer klara. Dagen innan de skall resa får Hjalle tag på Margareta och inviger även henne i våra planer.

Vår plan går ut på att ordna en anständig mottagning när PG och Margareta landar i Miami. Så på morgonen den 20 december klär vi upp oss. Hjalle tar på sig smoking och Brittis en smokingklänning. Klockan 11 kommer vår beställda limousin, en svart förlängd Lincoln limo med en stilig chaufför från Jamaica, och hämtar upp oss utanför marinan. Vi har med oss ett par flaskor Champagne, lite tilltugg samt en stor svensk flagga. Planet skall landa 11.55 men när vi kollar ankomsttiden på vår dator visar det sig att de är 20 minuter före tidtabell. Dessutom råkar vi ut för en broöppning på väg ner till Miami och blir stående i bilkön i 15 minuter. Nu blir vi lite nervösa för om vi skall hinna fram i tid. Vår chaufför kör oss i expressfilen på den enorma motorvägen så vi slipper fler trafikproblem.

Det är fullt av väntande personer utanför den internationella ankomsthallen, här talas märkligt nog nästan bara spanska. Vi har utrustat vår chaufför med en skylt där det står ”P-G Nilsson, The Swedish Lion, 70 år” och med den och den svenska flaggan står han nu beredd att ta emot våra gäster medan vi gömmer oss i folkmängden. Det kommer massor av folk ut från ankomsthallen men ingen P-G och Margareta. Nu blir vi oroliga igen, kan de ha kommit till inrikeshallen eller har de missat flyget. Efter en dryg timmes orolig väntan dyker de äntligen upp. ”Vad kul att ni är här” säger PG förvånat, ”men varför är ni så finklädda? Ska ni på kalas?”

 

 

 

 

När vi kommer ut till bilen kommer nästa överraskning. Det är ingen vanlig taxi utan en riktigt flott Limo med alla tillhörande attiraljer som TV, kylskåp, bar och soft belysning mm. ”Nu har tydligen ribban höjts för hur man ska hämta folk på flygplatser” säger PG glatt och sjunker ner i en av de sköna fåtöljerna medan Hjalle korkar upp den första flaskan champagne. Vi har en jättetrevlig resa medan vår chaufför mycket smidigt tar oss ut från Miamis flygplats och sätter kurs mot Fort Lauderdale. Vi njuter av den kalla champagnen och uppdaterar varandra på senaste nytt. Resan till hotellet går nästan alltför fort, den hade gärna fått vara lite längre.

Efter att herrskapet Nilsson checkat in på sitt hotell går vi till den närbelägna restaurangen BubbaGump. Det är restaurangen som har filmen Forest Gump som tema och här serveras skaldjur av alla sorter. Det blir en lång härlig lunch med många skratt innan vi skiljs åt. Vi promenerar tillbaks till båten som ligger i Las Olas Marina. Brittis som kommit från Sverige föregående dag dyker direkt ner i sängen för en eftermiddagslur, nöjd med hur dagen har utvecklat sig.

 

Nästa dag är det så PG:s 70-årsdag. Vi har bestämt att träffas i baren på restaurang Mai-Kai. Det är en polynesisk restaurant som öppnades 1956. Restaurangen är inredd i polynesisk stil, designkostnaden lär har varit mer än en miljon dollar, det var den dyraste restaurangen som byggdes det året. Mai-Kais design är fantastisk, här finns åtta polynesiska matsalar, Molokai Bar, en souveniraffär, flera vattenfall, en tropisk trädgård och en vackert utsmyckad scen. Här finns också en imponerande samling av polynesiska artefakts.

I baren ser de söta tjejerna ut precis som i turistbroschyrerna nere från Söderhavet. Vi beställer varsin Mai-Tai medan vi inväntar på födelsedagsbarnet och hans sällskap. Charlie är förstås också med. Han har till och med köpt en present till PG, en nallebjörn som heter Godiva. Charlie vill gärna ha lite sällskap när han besöker PG och Margareta. Snart dyker de upp och vi dricker våra drinkar och pratar innan det är dags att sätta oss till bords. Bordet har paret Nilsson bokat redan för ett halvår sedan, så vi hamnar allra längst fram vid scenen.

Håkan har fått den stora äran att hålla ett tal, skrivit av PGs gode vän Ove. Det är för oss ett mycket lärorikt tal då det handlar om 10 oförglömliga saker som de två herrarna gjort tillsammans. Det var en hel del bus, så PG:s strikta direktörsgloria hamnar lite på sned, men roligt är det att höra om alla tokigheter.

 

Klockan 9 så börjar den polynesiska showen. Det är ett antal danser och sånger från Hawaii, Samoa, Tonga etc. Det är många i publiken som firar något den här kvällen, bröllopsdagar och födelsedagar. Alla som har något att fira får en tårtbit. Inte helt oväntat blir några av jubilarerna ombedda att komma upp på scenen och dansa med de undersköna flickorna. Naturligtvis är PG en av de som får chansen och han är inte nödbedd. Han gör en riktigt bra show, kolla på videon här:

PG Dansar from Britt-Marie Schibbye on Vimeo.

 

En av de mest spektakulära danserna är elddansen. Med brinnande facklor dansar de proffsiga killarna en våldsamt häftig dans till ljudet av trummor och flöjter. Vi som sitter närmast känner verkligen av värmen från facklorna och vi ser oss lite oroligt om efter närmaste eldsläckare. Men allt går väl. Vill ni också bli imponerade så kolla videon här

Elddansen from Britt-Marie Schibbye on Vimeo.

Efter avslutad show och middag tar vi en promenad i den fina trädgården, Det finns mycket att titta på, små vattenfall, polynesiska skulpturer, tropiska växter, allt upplyst av brinnande facklor, väldigt stämningsfullt. Vi delar en taxi tillbaka och tackar PG för en fantastiskt trevlig kväll och önskar gänget en härlig kryssning i de karibiska farvattnen. Ja nog var det ett födelsedagskalas alltid.

2 thoughts on “Vi firar vännen PG Nilson, The Swedish Lion

 1. Jag bockar och tackar för storstilad uppvaktning och hämtning. Det är först nu som jag insett att limousine med barskåp och chaufför är det enda civiliserade sättet att åka bil på. I fortsättningen kommer jag att vägra köra själv…

  Bästa hälsningar från en mycket nöjd
  PG

 2. Tack för en trevlig föreställning. Gratulerar PG å det varmaste på 70 års-dagen.
  5:2 dieten har verkligen fungerat.Du ser 10 år yngre elller är det något annat?
  Får man lite tips?
  Själv har jag varit sjuk från det att julen startade. Det var ensamt.Nu efter trettonhelgen börjar det bli bättre. Ha fortsatt härlig tid.
  Kram Irene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *